Julledig från terrorn

Julen närmar sig med stormsteg och det innebär återhämtning och glädje för de flesta.
För andra människor är detta en paus från den fysiska och psykiska terror de är utsatta för på sina arbetsplatser, idrottsföreningar och liknade.

Att tro att det bara är offret som mår dåligt av mobbning är fel, hela offrets familj drabbas i allra högsta grad. När man mår dåligt påverkas ens humör och stresströskel. Det blir lättare att ryta ifrån även för småsaker. Sprickor uppstår i förhållanden där den ena mer och mer drar sig undan, är ledsen, arg, håglös och förbannar sig själv för minsta lilla.
Kanske tar personen även till olika missbruk för att försvinna från verkligheten en stund. Alkohol, droger, spel, sex, träning… Många offer berättar heller inte för någon om det de är utsatta för, med denna problematik följer en oerhört stor känsla av skam och skuld.
När offret sedan mår så dåligt att han/hon blir sjukskriven så drabbas självkänslan ännu mer och även ekonomin blir lidande.
Familjer får svårt att betala sina räkningar och bråkar då också av den anledningen. Som utomstående är det förmodligen svårt att förstå att ens närmaste blir utsatt för mobbning och ännu svårare kanske är det att förstå varför han/hon inte bara säger ifrån.
Man ser sin partner som stark och kompetent som inte borde låta sig påverkas.

Barn är som svampar och tror att förälderns olycka beror på dem och börjar ofta förebrå dem själva. Det blir skilsmässor, dubbla bostäder och ännu mindre pengar. Barnen hamnar i kläm och det påverkar dem i skolan, ja kanske för hela livet. Varje år tar 100-300 vuxna människor livet av sig i Sverige på grund av mobbning och många barn förlorar då en förälder.

Att motverka mobbning på våra arbetsplatser är inte bara en fråga om att företagen ska spara pengar utan det är också för att hålla ihop familjer, att barn ska få behålla sina föräldrar. Det handlar om att människor måste vara viktigare än pengar, vinst och giriga chefer. Vi har alla ett ansvar. Jag, du och vi!

Vi är inte bara varandras kollegor, vi är också varandras arbetsmiljö!

GOD JUL och GOTT NYTT ÅR till er alla - ta hand om varandra!
 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Örjan Noreheim » Nystart!:  ”Nystart. Helt rätt tänkt. Absolut inte ge upp ett så viktigt område där du med d..”

  • Linda Sandqvist » Nystart!:  ”Alla behöver vi tid för reflektion- för att komma tillbaka ännu starkare. Kör b..”

  • Christopher » Nystart!:  ”Lycka till med nystarten! ”

  • Annette West » 29 september:  ”Du är så klok, Emilia. Tack.”

  • Daniella » Breast Implant Illness Del 3/3:  ”Ska få en tid för att ta ut mina implantat nu.. har alla jävla symtom som en män..”

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln

-