Inte som du

Vi människor är olika. Inte bara utseendemässigt utan även känslomässigt och mentalt. Mycket går att läsa av bara genom att observera och lyssna men inte allt. Våra olika uppväxter präglar oss som individer och på det sätt vi bemöter andra.  
Det finns ett uttryck som heter ”behandla andra som du själv vill bli behandlad”.
Det är kort och koncist samtidigt som de flesta förstår vad man menar med det MEN det betyder inte att det blir rätt. Det är inte självklart att människor du möter kommer må bra eller bli glada bara för att du bemöter dem som DU SJÄLV vill bli bemött. Dom du möter är ju andra individer med annat sätt att se på världen och sig själva.  

Istället borde man säga OCH agera efter ”behandla andra som de själva vill bli behandlade.” Det är inte svårare än så men problemet är att vi inte alltid vet hur andra vill bli behandlade just för att vi inte pratar om det. Vi tar mycket för givet i vårt möte med andra och kommunikation är komplext. Enligt många experter kommunicerar vi bara 7 procent med orden, rösten står för 38 procent och kroppsspråket för hela 55 procent.  

Vi är olika bra på att tolka de signaler som sänds ut, de flesta lyssnar bara på de uttalade orden och missar då det som inte sägs. Det outtalade.  
Det finns människor som går genom hela livet utan att någonsin känna sig sedda och förstådda. Människor som inte kan uttrycka det de verkligen tänker på, upplever eller känner. Dessa människor  möts med skepsis och avståndstagande. 
 
Det är så oerhört viktigt att vi har en bra kommunikation – med sig själv men även med andra. Vad vill jag? Vad känner jag? Vad får mig att känna så här? Vad vill jag göra åt det? När man klargjort saker och ting för sig själv måste man sedan leverera sina tankar till sina medmänniskor på ett sätt som gör att det inte missförstås.  

Jag efterfrågar en bättre och djupare kommunikation människor emellan. Inom familjen, vänkretsen, kollegorna och arbetslaget i stort. Det är viktigt att våga ställa frågan: ”Hur vill du bli behandlad?” 
 
Hur vill du bli behandlad? 

 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Örjan Noreheim » Nystart!:  ”Nystart. Helt rätt tänkt. Absolut inte ge upp ett så viktigt område där du med d..”

  • Linda Sandqvist » Nystart!:  ”Alla behöver vi tid för reflektion- för att komma tillbaka ännu starkare. Kör b..”

  • Christopher » Nystart!:  ”Lycka till med nystarten! ”

  • Annette West » 29 september:  ”Du är så klok, Emilia. Tack.”

  • Daniella » Breast Implant Illness Del 3/3:  ”Ska få en tid för att ta ut mina implantat nu.. har alla jävla symtom som en män..”

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln

-