Projicering

Projektion är en term som används inom psykologin för att beskriva en persons eller grupps försvarsmekanismer. Kort och gott handlar det om att man inte själv vill kännas vid sina svagheter eller tillkortakommanden. Genom att tillskriva andra dessa tror man att man försvarar sin egen självbild.

Den som blir utsatt för projiceringen blir inte bara ledsen och förvirrad det leder också till missuppfattning och konflikter. Att lägga anklagelser på andra är ett sätt att slippa hantera dem själv. Det är svårt att komma ur en sådan situation därför att personen som projicerar inte alltid är medveten om att det är just det som händer. Det blir ett moment 22 där det är svårt att lösa situationen.

Man kan aldrig förändra någon annan än sig själv. Man kan hjälpa, pusha och påpeka men det är personen i fråga om måste göra jobbet. Introspektion (själviakttagelse) kan vara smärtsamt men nödvändigt för alla som vill utvecklas och förstå sig på sig själv och sina egna beteenden. Det är en livslång resa och det finns alltid mer att lära och utforska.
 
Jag var på en fantastisk kurs i sommar där jag tog med mig mycket att reflektera kring. Bland annat kom skilsmässa på tal. Vår lärare sa att i skilsmässor skiljs man inte bara från sin maka eller make utan också många gånger från människor som man såg som sina vänner. Från ingenstans kan man känna avsky från dem och man förstår ingenting. Man går igenom en svår förändring i livet och behöver stöd och kärlek men bemöts av motsatsen. Det som många gånger händer är att dessa människor kanske själv går i skilsmässotankar. När de sedan ser en påminns de om att de själva inte vågar ta steget och de hatar en för det. Deras ilska och illvilja handlar inte om en själv utan om dem.
 
Det är så lätt att slänga all skit på någon annan. Det är befriande att slippa ta ansvar. Slippa känna att man misslyckats, att det är något fel på en.
Vi möter alla hinder och svårigheter i livet, allt blir så mycket enklare om vi hjälps åt och utgår från kärlek i bemötande till andra.
 
Vad i dig behöver du förstå eller jobba med? Ta hand om dig!
 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Örjan Noreheim » Nystart!:  ”Nystart. Helt rätt tänkt. Absolut inte ge upp ett så viktigt område där du med d..”

  • Linda Sandqvist » Nystart!:  ”Alla behöver vi tid för reflektion- för att komma tillbaka ännu starkare. Kör b..”

  • Christopher » Nystart!:  ”Lycka till med nystarten! ”

  • Annette West » 29 september:  ”Du är så klok, Emilia. Tack.”

  • Daniella » Breast Implant Illness Del 3/3:  ”Ska få en tid för att ta ut mina implantat nu.. har alla jävla symtom som en män..”

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln

-