När mobbning ökar från hemmet

Det finns anledning att tro att mobbningen och utanförskapet ökar från hemmets lugna vrå. Nu är det lättare än någonsin att ”glömma av” att bjuda med alla i olika digitala möten. Att skicka ut information och att inkludera blir lättare att fuska med när alla sitter hemma på varsin kammare.  

Människan är ett flockdjur med en stark drift att få tillhöra ett sammanhang, en grupp och en gemenskap.  

Att välja egentid är för många underbart men att tvingas in i en ensamhet innebär ett stort mörker för andra. De som är introverta blir förmodligen ännu mer inåtriktade. Blir vi kanske till och med folkskygga på kuppen? 

Vi har inte bara en pandemi att ta ställning till, många känner också oro för sina anställningar – eller rättare sagt sina före detta anställningar. Vi har lån och barn, drömmar och planer. Nu är allt bara stiltje, som att befinna sig i en limbo.  

Arbetsgivare runt om i landet vet att de måste arbeta med teambuilding för att stärka ”vikänslan”, just för att teammedlemmar presterar bättre när de känner sig trygga med varandra. I denna situation råder en stor otrygghet på många plan.  

Man ser resultat i skolan att mobbning minskar där man infört kompismassage på schemat, det blir svårare att tycka illa om någon som man berör och berörts av. I denna situation där vi alla sitter bakom varsitt hemmabyggt skrivbord tappar vi kontakten och värmen till varandra. Det kommer och går kollegor som man bara träffat i ett chattforum eller telefonsamtal. Man får inget riktigt band, eller det band man haft börjar tunnas ut.  

Jag själv är egenföretagre med behov av att träffa människor för att arbeta. Det är lätt att känna sig ensam, som att jag tappar mitt sammanhang. Jag gör mitt bästa för att se lösningar och hålla modet uppe men sanningen är att jag klättrar på väggarna. Ibland känns mitt hem som ett vackert fängelse.  
 
Jag har fått till mig från flera olika källor nu att de märker av utanförskap på att annat sätt – att de inte inkluderas av kollegor och chefer som innan. Vad kan denna utveckling leda till på sikt och hur ska alla ledare där ute få ihop alla små öar till en stor kontinent igen? 
 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Örjan Noreheim » Nystart!:  ”Nystart. Helt rätt tänkt. Absolut inte ge upp ett så viktigt område där du med d..”

  • Linda Sandqvist » Nystart!:  ”Alla behöver vi tid för reflektion- för att komma tillbaka ännu starkare. Kör b..”

  • Christopher » Nystart!:  ”Lycka till med nystarten! ”

  • Annette West » 29 september:  ”Du är så klok, Emilia. Tack.”

  • Daniella » Breast Implant Illness Del 3/3:  ”Ska få en tid för att ta ut mina implantat nu.. har alla jävla symtom som en män..”

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln

-