Jante

Om det är något som är typiskt svenskt så är det väl ändå Jantelagen? Den berättar något om hur vi människor ska se på varandra och hur vi också sätter ett osynligt handfängsel på andra men också oss själva. ”Lagen” finns till för att jag och inte heller du ska leva ut våra drömmar och i sin tur lyckas. Andras lycka väcker jobbiga känslor i en själv av illvilja, avundsjuka och kanske även hat. När människor omkring en lyckas och har framgång är det lätt att själv känna sig misslyckad. Varför drar man inte istället lärdomar om deras resa och inspireras?
”Kan dom så kan väl jag!”

Det lustiga är att Jantelagen från början inte ens är svensk utan den är skriven av en författare som hette Aksel Sandemose, han var norsk men växte upp i Danmark. I hans genombrottsroman skildrar han sin uppväxt i den fiktiva staden Jante. Jante handlade inte om en människas åsikter och inställningar utan om en hel stads förhållningssätt.

De 10 budorden lät:

·         Du ska inte tro att du är något

·         Du ska inte tro att du är lika god som vi

·         Du ska inte tro att du är klokare än vi

·         Du ska inte inbilla dig att du är bättre än vi

·         Du ska inte tro att du vet bättre än vi

·         Du ska inte tro att du är förmer än vi

·         Du ska inte tro att du duger till något

·         Du ska inte skratta åt oss

·         Du ska inte tro att någon bryr sig om dig

·         Du ska inte tro att du kan lära oss något

Jantelagen handlar om underkastelse. Att hålla tillbaka de duktiga och drivna men också se till att de ambitiösa inte sticker ut hakan och tror för mycket om sig själva. Att leva efter och styras av Jantelagen är ett effektivt sätt att hämma någon. Den används frekvent då någon försöker komma med idéer, förändra eller hitta nya lösningar. Levde man istället efter Antijantelagen hade vi fått ett trevligare, gladare och mer produktivt samhällsklimat.

 Antijantelagen lyder:

·         Du ska tro att du är enastående

·         Du är värd långt mer än du tror

·         Du kan lära dig allt

·         Du är bättre än många andra

·         Du är mycket mer än många andra

·         Du har mycket att vara stolt över

·         Du duger till allt

·         Du skall le och skratta

·         Du har någon som bryr sig om dig

·         Du har kunskaper att lära ut

Ta ett land som USA (som absolut också har sina brister) där de verkligen ser upp till dem det har gått bra för. De hyllar strävan och istället för att hålla människor tillbaka så inspireras de av andras framgång.  Under min tid i Afghanistan fick jag två medaljer och utmärkelser av Amerikanarna för en bra insats. I Sverige får ingen någon extra uppmärksamhet, ska en få medalj så ska alla ha.

I USA ser man upp till läkarna som kämpat hårt och länge för att studera och sedan ägna sina yrkessamma år till att rädda liv. I Sverige blir människor gröna av avund för att läkarna tjänar bra, de vill inte se vad dessa män och kvinnor lagt i många års slit för att komma dit de är.

Man gör allt för att dra ner läkarnas löner och ge dem så mycket jobb att en efter en går in i väggen. Är det den typ av vård vi vill ha? Är det den typ av samhälle vi vill ha?  Ska inte hårt arbete löna sig? Ska inte någon som offrat så många år av sina liv till studier för att sedan hjälpa andra människor belönas för det? Är det inte deras tur att skörda efter sitt slit?

Med Jantelagen håller Sverige och svenskarna landet och medborgarna tillbaka. Inte bara det att man minskar produktiviteten och glädjen, man hämmar också människor och hindrar dem från att våga blomstra. Jantelagen är inte till någon hjälp, bara stjälp!

Barn har ännu inte lärt sig att de måste hämma sig själv för att bli socialt accepterade. Berömmer man ett barn för en teckning skiner de upp och är så otroligt stolta över sig själva. Vi är dåliga på att ge beröm men vi är ännu sämre på att ta emot beröm. Många gånger när man får en komplimang säger man: ”Va? Den här gamla trasan?” eller ”Äsch, det var inget speciellt, det hade du kunnat göra ännu bättre”. Vi måste hjälpas åt och hylla varandra, jag är bra precis som du!

De allra flesta som mobbas på sina arbetsplatser är de som är duktiga, intelligenta och drivande – de ses som ett hot som måste förgöras.

Håller du dig tillbaka för att du inte vill väcka andras illvilja? Vad vill du göra åt det?

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Örjan Noreheim » Nystart!:  ”Nystart. Helt rätt tänkt. Absolut inte ge upp ett så viktigt område där du med d..”

  • Linda Sandqvist » Nystart!:  ”Alla behöver vi tid för reflektion- för att komma tillbaka ännu starkare. Kör b..”

  • Christopher » Nystart!:  ”Lycka till med nystarten! ”

  • Annette West » 29 september:  ”Du är så klok, Emilia. Tack.”

  • Daniella » Breast Implant Illness Del 3/3:  ”Ska få en tid för att ta ut mina implantat nu.. har alla jävla symtom som en män..”

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln

-