I tisdags föreläste jag för mer än 100 personer inom finansinspektionen i Stockholm. Publiken skiljde sig från den jag har mött genom de 14 år jag hållit på att föreläsa och utbilda i värdegrundsfrågor. Publiken bestod nämligen av lika många kvinnor som män.
När jag under åren blivit inbjuden till att föreläsa och det så att säga har varit frivilligt att delta har det alltid varit en klar majoritet av kvinnor. Jag har alltid funderat över vad det beror på. Är det så att…
1. Män känner sig för stressade och prioriterar annat?
2. Män är obekväma med ämnet och vill inte konfronteras med något jobbigt?
3. Män känner att de redan kan det jag ska prata om?
4. Män anser att detta med mobbning och trakasserier i arbetslivet är en kvinnofråga?
Oavsett anledning brukar män vara en ovanlig syn. Men inte denna gång, faktiskt hade män majoritet i bänkraderna trots att det arbetar i stort sett lika många män som kvinnor på denna arbetsplats. Det gjorde mig oerhört glad att se. En annan sak som gladde mig var att generaldirektören satt på främsta raden och lyssnade. Närvaro av höga chefer skickar tydliga signaler.
En efter en kommer upprop från branscher, organisationer, föreningar och samhället i stort att problemet med mobbning och sexuella trakasserier är ett gigantiskt problem. Detta har jag förstått och sagt i 14 år men få har velat lyssna.
Jag är ju inte den som säger ”Vad var det jag sa” men…
En undersökning från Novus ( https://www.svt.se/nyheter/inrikes/45-procent-av-svenska-man-tycker-metoo-ar-overdrivet )visar dock att 45 procent av de svenska männen tycker att Upproret #metoo är överdrivet och att det gått för långt. 1022 personer har fått frågor kring #metoo och 45 procent av dessa män har alltså svarat att det är överdrivet. För det första hoppas jag att de inte representerar alla svenska män och för det andra är det lätt att saker och ting känns överdrivet när man inte tvingats genomgå saker och ting själv. Som man är man över lag förskonad från sexuella trakasserier, övergrepp och våldtäkter. Många förstår inte maktlösheten många unga (och äldre för den delen) upplever i sin anställning eller ute på krogen, bussen eller i skolan. Opassande skämt och ovälkomna händer på ens kropp. Hot och tvång, beroende och rädsla.
Empati är en bra egenskap att ha med sig genom livet, empati gör att man känner med människor trots att man inte genomgått samma saker. Denna egenskap saknar många vilket leder till att de skadar andra.
Det sker nu en rörelse i Sverige som egentligen inte borde behövas. I den finaste av alla världar skulle alla kunna känna sig trygga på sina arbetsplatser. Så ser det tyvärr inte ut nu och det är allas skyldighet att se till att det blir så! Att det är 50/50 i publiken till en föreläsning om sexuella trakasserier är en bra start, att det är 50/50 i samtal kring vad man ska göra åt detta gigantiska samhällsproblem är en fortsättning.
Imorgon ska jag föreläsa för alla chefer i Partille kommun, det ska bli väldigt roligt och spännande!
En sak till bara innan jag avslutar - Vad var det jag sa?! ;)
Ps. Fotot är taget i tisdags av Finansinspektionens kommunikatör Anna Nildén. Tack Anna!
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Örjan Noreheim » Nystart!: ”Nystart. Helt rätt tänkt. Absolut inte ge upp ett så viktigt område där du med d..”
-
Linda Sandqvist » Nystart!: ”Alla behöver vi tid för reflektion- för att komma tillbaka ännu starkare. Kör b..”
-
Christopher » Nystart!: ”Lycka till med nystarten! ”
-
Annette West » 29 september: ”Du är så klok, Emilia. Tack.”
-
Daniella » Breast Implant Illness Del 3/3: ”Ska få en tid för att ta ut mina implantat nu.. har alla jävla symtom som en män..”