Mobbning på alla nivåer

Mobbning förekommer överallt och på alla nivåer i samhället. Ju högre upp i hierarkin man kommer desto kladdigare blir det och ju mer prestige det finns inblandat desto fulare blir knepen.  
Högst upp finns det minst antal platser vilket ger mest konkurrens och det kommer alltid finnas människor som inte skyr några som helst medel för att få klättra i karriären. Alla som klättrar över lik är dock inte psykopater utan kanske bara maniskt målstyrda? Vi har alla mött dem – de som kramar om en ena dagen och hugger en i ryggen nästa. De vet exakt vem de ska smöra för att kunna klättra ännu ett steg och har sitt mål klart för sig. Många är skickliga på att manipulera och vet också vilka knappar de ska trycka på och vilka som måste undanröjas.

Det är för vissa människor lätt att sätta käppar i hjulen för andra. Att ge dåliga betyg eller vitsord är en sådan sak som resulterar i att andra inte har möjlighet att söka sig vidare. Detta leder inte sällan till depression och desperation vilket kan visa sig på olika sätt – bland annat genom självmord.

Jag läser i DN om en ny bok som kommer ut i veckan och heter ”En svensk tiger”. Den är skriven av Hanna Kjöller och beskriver  hur ”visselblåsare” inom polisen kritiserar sin egen myndighet, de som blivit intervjuade är poliser som vittnar om trakasserier och utfrysning av sina chefer. Jag vet att detta förekommer överallt men det hugger ändå till lite extra i magen då jag anser att poliser ska vara lite bättre människor. Jag ska när tid ges läsa boken och bävar inför vad jag ska få läsa.

För er som inte vet så myntades uttrycket ”En svensk tiger” av Bertil Almqvist 1941 på uppdrag av Statens Informationsstyrelse, SIS. Bilden av den gul och blå randiga tigern blev en symbol för vaksamhetskampanjen som startade i november samma år. Kampanjens syfte var att få svenskarna att hålla låg profil och mana till tystnad för att inte skada det neutrala Sverige under Andra världskriget.
En svensk tiger kan också förstås som ”en svensk person ska hålla tyst”.

Ordspråket: ”Att tala är silver att tiga är guld” kan vara bra i vissa sammanhang men i livsfarligt i andra, man ska aldrig tiga då man ser mobbning av något slag. Man ska aldrig tiga då man ser att saker och ting går fel till. Att tala är vår rättighet som medborgare.
Att tala visar att du inte kan tystas.

Idag säger Försvarsmaktens Arméchef generalmajor Anders Brännström att Sverige kan vara i krig inom några år och att det handlar om att förbereda sig på det värsta. Han säger också att det inte är säkert att vi klarar oss undan såsom under andra världskriget utan att vi nu måste rusta upp försvaret. Frågan är bara om vi hinner rusta upp eller om det redan är för sent, jag gissar tyvärr på det sistnämnda.
Ta hand om er där ute och glöm inte att använda er av era röster. 

Finns det symboler som är till för att tysta befolkningen idag?

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Örjan Noreheim » Nystart!:  ”Nystart. Helt rätt tänkt. Absolut inte ge upp ett så viktigt område där du med d..”

  • Linda Sandqvist » Nystart!:  ”Alla behöver vi tid för reflektion- för att komma tillbaka ännu starkare. Kör b..”

  • Christopher » Nystart!:  ”Lycka till med nystarten! ”

  • Annette West » 29 september:  ”Du är så klok, Emilia. Tack.”

  • Daniella » Breast Implant Illness Del 3/3:  ”Ska få en tid för att ta ut mina implantat nu.. har alla jävla symtom som en män..”

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln

-