Manligt vs kvinnligt

Efter gårdagens föreläsning kom det fram en man till mig med tårfyllda ögon.
Han berättade att han blivit så berörd av min historia och var dessutom oerhört imponerad av mitt mod. Även mina ögon fylldes upp av tårar av att se honom och höra detta, det värmde gott kan jag säga.

Han sa också en sak som störde mig. Han berättade att han var känslosam men att han försökte hålla god min inför de andra och vara manlig. Jag tittade honom i ögonen, la handen på hans arm och sa:     "Att visa känslor som du gör nu är något av det manligaste jag vet!"                                                     Vi pratade en stund och jag tackade honom för att han hade kommit fram till mig.

Varför är det på det sättet? Varför sätter vi människor i fack och varför ska man som man behöva skämmas över att visa känslor, bli berörd, gråta? Gör man det ses man som omanlig hos många - dock inte hos mig!

”Du kör ju som en kärring!” Hur många gånger har du inte hört det? Kanske har du till och med använt dig av det uttrycket själv? 

 • Fick du kärringstopp? – Innebär ett motorstopp då man släppt frikopplingen för fort eller inte gasat tillräckligt vilket gjort att bilen dött
 • Har du mens eller? – Sägs till någon som är gnällig
 • Kom igen var inte en jävla kärring! – Sägs till någon som inte vågar något eller som säger ifrån
 • Var inte en sån fitta! – Sägs till någon som exempelvis säger ifrån
 • Surfitta – Sägs till någon som är irriterad
 • Tjejkast – Sägs till någon som kastat för kort eller med ett så kallat överarmskast
 • Ludermässigt – Sägs om något som är mindre bra genomfört
 • Fjolla – Kallas någon som inte hänger med i grupptrycket eller är rädd på något sätt
 • Hora – Används för allt möjligt
 • Tjejkaffe – Kaffe med mjölk - lite vekare

Varför är så många nedvärderande ord och uttryck  kopplas till kvinnan och det kvinnliga?
Är man "dålig/svag/mesig/kinkig/vidrig" så är man en kvinna och detta tycker jag är högst oroande och förbannat märkligt. Vem har bestämt att det är så och varför fortsätter vi att upprätthålla denna inställning? Hur många av er har sagt: "Du kastar som en liten flicka"?
Varför inte istället retsamt påpeka att någon fick motorstopp eller att någon kastade dåligt?

Varför koppla in kön? Är din dotter, fru, syster, vän eller mamma mindre värd och förtjänar att förlöjligas och hånas av den enkla anledningen att hon är kvinna?
Många kvinnor använder dessa uttryck för att "platsa in" i grabbgänget och den rådande jargongen. När en man vill göra ner en annan man trycker han gärna på att han är som en kvinna eller flicka. Eller om en tränare är sur på sina fotbollskillar efter en match kan han säga: "- Ni spelar ju för fan som ett gäng kärringar." 
Detta känns inte ok för mig - är det ok för dig?

Jag bestämde då jag var 10 år gammal för att göra lumpen. När mina kompisar ritade hästar och fjärilar målade jag camouflage. När mina kompisar bar rosa kepsar hade jag en i camouflage - bak och fram! Jag älskade min uniform och kan än i dag sakna den, jag trivdes bra som soldat frånsett då jag blev utsatt för sexuella trakasserier av min grupp.
Jag fick den snygga tröjan ovan efter gårdagens föreläsning, den ska jag bära med glädje.

När jag ser flickan till vänster får jag en stor klump i halsen av stolthet. Hon var så modig som vågade gå sin egen väg och tro på sig själv. Hon skulle bli soldat när hon blev stor!
Jag får också en klump i halsen av stolthet då jag ser kvinnan till höger för att hon stått upp för vad den lilla flickan ville. Fortsatt kämpa för hennes drömmar och fortsätta tro på sig själv och sin förmåga. 
Som barn känner man sig ofta oövervinnelig - så vill jag fortsätta känna. Varje dag!

Lyssnar du på det lilla barnen i dig som har drömmar och planer? 

Är jag mindre kvinna för att jag dragits till traditionellt manliga yrken?
Är en man mindre manlig för att han visar känslor?

 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

 • Örjan Noreheim » Projicering:  ”Intressant och visst är så att personen själv måste göra jobbet. Inga genvägar f..”

 • Örjan Noreheim » Det här är jag:  ”Dina tankar är mycket kloka och intressanta. Jag befinner mig själv på en resa m..”

 • Fri » Den gyllene nyckeln:  ”Ett tips, blura ut nyckelns kontur. Dagens foton möjliggör exakta kopior av nyck..”

 • Fri själ » Mobbning på alla nivåer:  ”Jag önskar att det fanns mer dialog på olika arbetsplatser. Kanske inte hela tid..”

 • Håkan Zackrisson » En så kallad "DP":  ”Tjenare Emilia Ja du vet faktiskt inte varför men någon form av förnedring. Om ”..”

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln

-