Tvångla

Jag föreläste på en högskola för ett tag sedan, majoriteten av åhörarna i publiken var unga män. Jag berättade bland annat om mina egna erfarenheter från sexuella trakasserier och det var knäpptyst i den stora hörsalen. Jag mötte de unga männens blickar och märkte på många av dem att mina ord gick in och att jag nådde dem.
När det blev dags för reflektion och frågor räckte en av lärarna upp handen och menade på att ”Tvångla” var ett välkänt begrepp bland hans elever och att detta var något han inte alls tyckte om. När jag bad om en förklaring till detta ord blev jag ställd. Att tvångla innebär tydligen att man hånglar med någon som inte vill. Ett sexuella övergrepp helt enkelt.

Jag sa till publiken att jag hoppades att de förstod att det var brottsligt att förgripa sig på någon sexuellt och att ett sådant beteende aldrig någonsin får förekomma.

Är detta begrepp känt överallt? Är det bara jag som inte kände till det? Förekommer det på varje högskola/universitet? Börjar det redan på gymnasiet? Högstadiet? Lågstadiet?
Är det alltid en kille som tvånglar eller även tjejer?
Ser man tvångla som en rolig lek?

Hångel ska vara roligt, mysigt och frivilligt. Hur tänker de som kränker en annan människas integritet på ett sådant grovt sätt? Tänker man över huvud taget på den andras upplevelse?
Hur når vi ut till barnen och ungdomarna? Hur ska vi få dem att förstå allvaret i en handling som dessa?

Om man rycker på axlarna åt detta, vad är då nästa steg? Våldtäkt?

Ett råd till dig som blir tvånglad: Bit av tungan på den som förgriper sig på dig!
 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Annette Sjuenell » Breast Implant Illness Del 3/3:  ”Emilia. Ett bra och välskrivet inlägg. Kloka och smärtsamma ord om ett oerhört v..”

  • Sanna Hellström » Breast Implant Illness Del 3/3:  ”Hej Emilia! Jag "råkar" ramla förbi din sida för att jag bara skulle "lajka" nå..”

  • Nina » Giftig kvinnlighet Del 2/3:  ”Har också funderat mycket kring detta. Är trots allt inte så längesedan jag gick..”

  • Karin » Lyckan. Del 3/3:  ”Åh. Känner igen så mycket att tårarna rinner. Ett otroligt viktigt steg att få d..”

  • Sarita » Kraschen. Del 2/3:  ”Grymma, starka du❤️”

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln

-